Retraites

Twee keer per jaar zijn er 3-4 daagse retraites op Terschelling. Deze retraites zijn voor mensen die bekend zijn met het werk van Jaap Voigt. Voor meer informatie kunt u een email sturen naar contact@jaapvoigt.nl

 

retraite Terschelling 2-6 januari 2019

winterretraite.jpg

Ontvankelijkheid

Rust-Stilte-Leegte

O.l.v. JAap Voigt

Introductie Rust – Stilte – Leegte van uit Ontvankelijkheid

Net als er een rustfase, een statische fase, tussen iedere in– en uitademing zit, kent het jaarritme ook een statische fase; die is van 25 december tot 6 januari. Van januari tot juni is de expansiefase, de inademing, en van juli tot december de contractiefase, de uitademing. Op kerstnacht, 24/25 december, treedt er rust in en wordt het stil tot 6 januari. Tijdens die stilte gebeurt er ogenschijnlijk niets en toch ontstaat daar de nog ongeboren blauwdruk die het komende jaar vorm zal gaan aannemen. 

Vele geestelijke bewegingen hebben het over “de twaalf Heilige Nachten” (zie internet onder dat kopje). Ik heb zelf een indeling gemaakt, die volgens mij goed werkt, en ik heb die de “twaalf Heilige Etmalen” genoemd omdat ik ervaar dat er overdag ook het één en ander gebeurt. Deelnemers krijgen deze tekst na aanmelding toegestuurd.

Het is niet zo dat je in die periode flink moet gaan studeren, maar meer dat je de onderwerpen die aangegeven worden iedere dag in stilte tot je door laat dringen en kijkt wat er als vanzelfsprekend bij je opkomt. Je neemt dus een puur ontvankelijke houding aan. Als er iets opkomt of er schiet je iets te binnen dan kan je daar een aantekening van maken.

De laatste vier etmalen zijn we samen in de retraite op Terschelling en kunnen we dit proces intensiveren door samen stil te zijn, in de natuur te wandelen of te fietsen en onderling uit te wisselen over de signalen / teksten die we “ontvangen”. Ik zal verschillende inleidingen houden rond de thema’s rust – stilte – leegte en ontvankelijkheid in deze tijd.

Hiermee maken we ons klaar voor het jaar 2019!

Programma

08.00 – 09.00u: Meditatie

09.00 - 11.00u: Pauze en vanaf 10.30 uur koffie, etc.

11.00 – 13.00u: Inleidingen en verhalen van Jaap, stilte oefeningen en visualisaties.

13.00-16.30u: Middagen voor jezelf.

16.30 - 18.00u: uitwisseling, vragen en antwoorden over wat er gaande is, in samenspraak deelnemers en Jaap.

In de avond is er geen programma. Er is dus veel tijd om onderling contact te maken.

We beginnen op woensdagavond 2 januari om 19.30 uur. Dat houdt in dat je die middag de boot uit Harlingen moet nemen. We eindigen op zondag 6 januari om 12.30 uur. Boek indien mogelijk de terugreis op 6 januari in de namiddag, dan kunnen we de hele ochtend werken en heb je nog wat tijd in de middag.  

Eind november krijgt iedereen die zich heeft opgegeven studiemateriaal ter voorbereiding van de retraite, waaronder de beschrijving van de Twaalf Heilige Etmalen. 

Maximum aantal deelnemers: 24

De locatie is op Terschelling, Westerburen 24 in Midsland bij Loes Vreedeveld. Je wordt geacht je eigen onderkomen en je eigen maaltijden te regelen. Er zijn geen centrale maaltijden, wel koffie, thee en koekjes en zo waarvoor € 12 gerekend wordt.

Onderkomen zelf regelen: Pension ‘De Wadvaarder’ en hotel ‘De Witte Hand’ zijn bij vele van jullie al bekend. “De Wadvaarder” is inmiddels in andere handen over gegaan. Beide pensions zijn vijftig meter bij Loes vandaan. 

Boot boeken via “Rederij Doeksen”. 

Kosten retraite:
De kosten voor de retraite voor mensen die het zelf betalen zijn € 300.00 (excl. 21%BTW). Na aanmelding ontvang je een rekening. Als je de retraite als kostenpost zakelijk kunt aftrekken dan is het bedrag € 375 (excl. 21% BTW). Geef bij je aanmelding aan in welke categorie je wilt vallen. Dit bedrag is inclusief de huur van de ruimte. Het is niet meer mogelijk de retraite contant te betalen. Mocht het bedrag op bezwaren stuiten neem dan via de mail contact met mij op, want daar komen we uit!

Aanmelding bij j.voigt@inter.nl.net

Loes en ik verheugen ons er op jullie te ontvangen.

Vriendelijke groet,

Jaap Voigt