Column 6: Landen op harde grond

De Boeddha noemt als eerste edele waarheid: het lijden is het 'hunkeren' naar een leven, een wereld, die anders is dan zoals die is.

Vraag van Jaap: maar hoe is die wereld dan en wat moet ik doen om dat te gaan zien en ervaren?

Een goede ingang blijkt het werken met “teleurstelling” te zijn en Chögyam Trungpa zegt hier over in zijn boek: “Spiritueel materialisme doorsnijden”:

Quotefancy-762322-3840x2160.jpg

Over Teleurstelling

We moeten onze hoop, onze verwachtingen en ook onze angsten opgeven, net als ons “recht” om als slachtoffer teleurgesteld te zijn over daden van anderen.  We dienen met teleurstelling aan het werk te gaan, er in op te gaan en het onze manier van leven maken. Dat valt helemaal niet mee.

Teleurstelling is een duidelijk teken van intelligentie. Zij kan met niets anders vergeleken worden want zij is scherp, precies en direct.

Als we ons kunnen openen, dan beginnen we opeens te zien dat onze verwachtingen niet ter zake doen vergeleken bij de werkelijkheid van de situaties waar we voor komen te staan. Onze verwachtingen bleken niet te kloppen met wat er gebeurde en dat brengt als vanzelf een gevoel van teleurstelling met zich mee. Teleurstelling gaat dan over het onder ogen zien van de eigen verwachtingen die onjuist bleken te zijn.

Overgave houdt niet in dat je je voorbereidt op een zachte landing; het betekent landen op harde, gewone grond, op een rotsachtig, wild stuk land. Wanneer we onszelf eenmaal openen voor onze teleurstelling dan landen we op wat is.

Vragen:

  • Welke diepe teleurstellingen heb je in je leven gekend?
  • Welke vooronderstellingen van jezelf bleken in die situatie onjuist te zijn?
  • Welke kleine teleurstellingen heb je de afgelopen maanden gehad, in situaties, met mensen, met dingen?
  • Welke vooronderstellingen van jezelf worden hierdoor duidelijk?